header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Blessure preventie en medische begeleiding


BLESSURE PREVENTIE EN MEDISCHE BEGELEIDING HEEFT ONZE AANDACHT

Binnen WMHC wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan blessurepreventie. Het is beslist niet zo dat medische begeleiding alleen voor topteams en topclubs is weggelegd. Het zal echter niet mogelijk zijn om bij elk team een fysiotherapeut te hebben, maar verschillende vormen van medische begeleiding zijn wel mogelijk. Het informeren over blessurepreventie en het herstel daarvan is één van de mogelijkheden.


BLESSUREPREVENTIE

Blessurepreventie zou vanzelfsprekend moeten zijn, immers iedereen heeft meer plezier in hockey als je weet dat de kans op blessures klein is. Blessurepreventie speelt daarom een belangrijke rol. Denk aan:

  •  De fysieke voorbereiding 

Ook bij hockey geldt ‘een goed begin is het halve werk’. Dus begin altijd met een goede warming up en vergeet na de training of wedstrijd de cooling down niet. Om veilig en met plezier te kunnen (blijven) hockeyen is het belangrijk dat een speler al op jonge leeftijd de juiste oefeningen leert. Op die manier leren spelers o.a. de heup, knie en enkel, op een goede manier te belasten waardoor er minder kans bestaat op acute blessures, blessures door overbelasting (op jonge leeftijd) en slijtage (op latere leeftijd).

  • Goede bescherming

Naast de fysieke voorbereiding is het voor spelers ook van belang dat ze goede schoenen dragen, scheenbeschermers om hebben en een mondbeschermer te dragen. Van trainers en coaches verwacht WMHC dat zij veel aandacht besteden aan de juiste techniek en oog hebben voor sportiviteit en respect.

Een overzicht van de juiste bescherming staat onderaan vermeld. Laat je hiermee vooral goed adviseren.


TOCH DE PECH EN EEN BLESSURE?

Helaas is het niet altijd te voorkomen dat er toch een blessure ontstaat. Hieronder een aantal zaken die geregeld zijn om zo snel mogelijk en adequaat te handelen op het moment van een blessure of ongeluk. 

  • In het clubhuis hangt de EHBO-koffer om de hoek bij de tafel naast de deur en is er ijs beschikbaar in de koeling op de tafel naast de deur. 
  • Daarnaast kunnen sporters met een blessure van elk niveau en elke leeftijd terecht bij:

 

 




 

Fysiotherapie Lagerwey – van Dartel is al 23 jaar actief in Bennekom. Ons motto is persoonlijke begeleiding- betrokkenheid bij het individu-samenwerking.

In dat kader is de praktijk onderdeel van Paramedisch Centrum Bennekom waarin o.a. samengewerkt kan worden met een podotherapeut en nog vele andere paramedische disciplines.

Veel collega’s van Fysiotherapie Lagerwey- van Dartel zijn nauw betrokken bij WMHC en op allerlei fronten actief.

De specialisaties die geboden kunnen worden zijn:

  • Sportrevalidatie
  • Dry-Needling
  • Echo
  • Medical Taping
  • Kinderfysiotherapie
  • Mensendieck oefentherapie
  • Shock Wave
  • Manuele lymfedrainage
  • Manuele therapie


Wij willen jullie als spelers van WMHC graag ondersteunen/begeleiden in het geval van een blessure of staan je bij tijdens een revalidatieperiode.

Je kunt contact opnemen met:

Fysiotherapie Lagerwey- van Dartel

Molenstraat 60, 6721 WP Bennekom

[email protected]

www.fysiotherapiebennekom.nl

0318-416379

Het team: Nienke van Dartel- Stefan Lagerwey- Rowan Meijer- Ellemieke Bakkers



 


Wat zeker helpt bij het voorkomen van blessures: goed advies bij aanschaf van schoenen en sticks!

WMHC adviseert om je goed te laten adviseren bij de aankoop van nieuwe schoenen en hockeysticks. Dit kan uitstekend bij onze hoofdsponsor Intersport Winners in WageningenZij helpen je graag. 


                                         


Kies de juiste hockeyschoenen

Goede hockeyschoenen moeten over verschillende eigenschappen beschikken, zoals een goede schokdemping, grip, stabiliteit en draagcomfort. Hoe vind je de juiste schoen als je een nieuw paar koopt?

Aankooptips voor goede schoenen:

  • Koop schoenen die bij je passen. Er bestaan vele soorten en modellen sportschoenen. De kunst is om die schoen te vinden die bij jou past. Breng in kaart wat jouw behoeften zijn. Elke voet is anders.
  • Laat je adviseren door een deskundige verkoper. Loop op een rustig moment een sportspeciaalzaak in: dan heeft de verkoper alle tijd voor je. Door de stormachtige ontwikkelingen in de productie van sportschoenen, is het lastig zelf een schoen uit te zoeken.
  • Pas schoenen altijd staand en aan beide voeten. Alleen als je staat, kun je goed voelen of schoenen passen. Je moet ook altijd beide voeten passen. De grootte van je linker- en rechtervoet kunnen namelijk verschillen. Loop met een stevige wandelpas door de winkel als je de schoenen past.
  • Pas schoenen met hockeysokken. Alleen door bij het passen de sokken te dragen die je ook tijdens het hockeyen draagt, voel je of de schoen past.
  • Pas schoenen aan het einde van de dag. Je voeten zijn dan iets dikker, doordat je voeten vocht vasthouden. Dat gebeurt ook tijdens het sporten. Haal tijdens het passen de veters er even uit en wandel rond. Bieden de schoenen nu nog voldoende stabiliteit?
  • Kies schoenen met de juiste lengte en breedte. In de lengte moet genoeg ruimte over zijn voor de tenen. Je hebt een halve tot één centimeter nodig tussen de toppen van de tenen en de schoenrand. Slipt de schoen van achteren? Dan is hij te groot of te breed bij de hiel.
  • Probeer verschillende merken schoenen. Het ene merk schoen is het andere niet. Tussen merken zitten grote verschillen in pasvorm en uitvoering.
  • Neem je oude binnenzooltjes en schoenen mee. Deze geven veel informatie over je voetafwikkeling en de schoen die het beste bij je past.
  • Neem je enkelbrace mee. Ben je gewend met een brace te hockeyen? Trek die dan aan als je de nieuwe schoenen past.
  • Kies een schoen met hielkap die je hiel voldoende fixeert en stuurt. Dit is van belang tijdens het landen en afzetten. Is de hielkap te laag of kun je hem met je duim indrukken? Dan slipt je voet snel uit je schoen. Is de hielkap te hoog? Dan loop je door de lokale druk een verhoogde kans op een achillespeesblessure.
  • Kies een schoen met een goed buigpunt. Het buigpunt van de zool moet onder de bal van je voorvoet liggen. Op ongeveer twee derde van de lengte van de schoen.
  • Laat je niet leiden door uiterlijk en prijs van schoenen. Bovenstaande tips zijn belangrijker dan het uiterlijk en de prijs van schoenen.

Kies de juiste hockeystick

Natuurlijk is het leuk om een stick te kopen die er mooi uitziet. Maar het is belangrijker dat je er een koopt die lekker in de hand ligt. Dan presteer je beter en loop je minder snel een blessure op. Er zijn twee soorten hockeysticks: voor kinderen en volwassenen. Nieuwe stick nodig? Let op de volgende vijf punten:

  1. Koop een hockeystick met een goede grip. Een stick moet de juiste stroefheid en dikte hebben. Zo voorkom je dat je gaat knijpen om de stick vast te kunnen houden.
  2. Ben je gevoelig voor blessures aan je arm? Kies dan een hockeystick van flexibeler materiaal.
  3. Kies een gewicht dat bij je past. Een zwaardere stick absorbeert schokken beter dan een lichte, maar vergroot wel de kans op blessures.
  4. Kies de lengte van de steel die bij je past. Hoe langer de steel, hoe groter de krachten op je arm en schouder. Dat kan overbelasting veroorzaken. Maar een lange steel kan bij lange hockeyers wel de kans op rugproblemen verkleinen.
  5. Laat je goed adviseren door een deskundige verkoper in een sportspeciaalzaak.

Kleding

Hockeyers die in competitieverband voor een vereniging uitkomen dragen gesponsorde wedstrijdkleding. Bij trainingen en hockey in informeel verband is de kledingkeuze vrij. Sportkleding is anno nu gemaakt van soepele materialen, die optimaal vocht opnemen en je bij het hockeyen niet in de weg zitten. Bij hockeykleding is vooral van belang dat je er goed in kunt bewegen, dat de kleding comfortabel zit en niet knelt.  

  • Koop hockeykleding die functioneel en comfortabel is. Je moet er vrij in kunnen bewegen en de kleding mag niet te zwaar zijn, knellen of schuren. Dat kan je bloedsomloop belemmeren, je remmen in je bewegingen en schaafwonden veroorzaken. Met lichte, soepele kleding voorkom je dat.
  • Koop kleding die ademt: een goede hockey-outfit voert goed vocht af en houdt de temperatuur van je lichaam redelijk constant. Vooral als je hockeyt bij warm weer is dit belangrijk. Als het koud is, zorgt ademende kleding er voor dat je huid redelijk droog blijft, en je niet te veel afkoelt.
  • Koop duurzame hockeykleding die makkelijk te onderhouden is. Je wilt na elke training of wedstrijd je kleren kunnen wassen op hoge temperaturen, zonder dat ze daar van slijten of er snel verwassen gaan uitzien.
  • Koop je hockeykousen in de goede maat. Het is belangrijk dat je hockeykousen draagt met de juiste maat, bij voorkeur met een zacht voetbed van badstof.

Persoonlijke bescherming

Er zijn allerlei beschermingsmiddelen die je kunt dragen tijdens het hockeyen om blessures te voorkomen. Vooral het beschermen van je gebit, scheenbeen en hand is belangrijk. Keepers moeten een speciale uitrusting dragen.

Hoe bescherm je je gebit?

Het dragen van een bitje is verplicht voor alle categorieën spelers (junioren/senioren) in wedstrijden die door de bond worden georganiseerd. De KHNB adviseert ook om bij alle hockeyactiviteiten buiten georganiseerd wedstrijdverband de mondbeschermer te dragen. Draag je een gebitsbeschermer, ofwel een bitje tijdens het hockeyen? Dan bescherm je je tanden, lippen en tong. Er zijn drie soorten gebitsbeschermers, te weten:

De kant en klare: van dit bitje is de pasvorm niet individueel aan te passen. Over het algemeen is dit bitje te verkrijgen in sportzaken.

De thermoplastische semi-individuele mondbeschermer. Deze gebitsbeschermer van thermoplastisch materiaal kun je zelf passend maken. Je legt het bitje tien seconden in kokend water. Daarna pas je hem in je mond en knip je hem bij met een schaar als dat nodig is. Een goedkope oplossing.

De individuele gebitsbeschermer op maat gemaakt door de tandarts. Deze vorm van gebitsbescherming wordt aangeraden. Zo’n bitje is duurder dan de andere twee oplossingen, maar hij zit wel comfortabeler. Op basis van een gipsmodel op de bovenkaak wordt in samenwerking met een tandtechnisch laboratorium een bitje op maat vervaardigd. Ook als een kind nog wisselt of een beugel draagt kan er een goede comfortabele beschermer worden gemaakt die minstens een seizoen meegaat. Verenigingen organiseren steeds vaker zogenaamde hapdagen, waardoor het nog makkelijker is een bitje op maat aan te laten meten!

Wat zijn goede scheenbeschermers?

Als je scheenbeschermers draagt tijdens het hockeyen, die je onderbenen bedekken en de bovenkant van je enkels, bescherm je jezelf tegen vervelende hockeyblessures als schaafwonden, blauwe plekken of kneuzingen. Je verkleint met scheenbeschermers ook de kans dat je je onderbeen breekt.Bij hockeywedstrijden zijn scheenbeschermers verplicht. De meeste zijn van lichte kunststof en houd je op hun plek met klittenband.

Hoe bescherm je je handen?

Als je je linkerhand plat op het kunstgras legt bij de backhandstop, kun je je hand verwonden aan de achterkant van je vingers en knokkels. Ook als je laag een bal verdedigt, kan dat gebeuren. Dit soort blessures kun je eenvoudig voorkomen door een handschoen te dragen.

Hoe ziet een goede keepersuitrusting eruit?

Een hockeykeeper is extra kwetsbaar door de schoten die hard op hem af komen in het doel. Keepers kunnen blessures voorkomen door een uitrusting te dragen die hen beschermt en speciaal voor hen is gemaakt. Een complete keepersuitrusting is niet goedkoop, maar hier moet je echt niet op bezuinigen. Het is de verantwoordelijkheid van je hockeyvereniging om keepers optimaal uit te rusten. Een volledige keepersuitrusting bestaat uit: 

  • 'Legguards’ met klompen
  • Handschoenen
  • Tok
  • Bodyprotector
  • Helm met halsbeschermer
  • Keepersbroek
  • Elleboogbeschermers
  • Bovenarmbeschermers
  • Schouderbeschermers

Wil je meer informatie over de keepersuitrusting mail dan even met onze materialencommissie [email protected]
  

 

 

 

 


 

 
FAQ

Business partner

Business partner

Business partner


Business partner