header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Arbitrage


ZONDER GOEDE ARBITRAGE GEEN GOEDE WEDSTRIJD

Arbitrage is onlosmakelijk verbonden met onze sport. Zonder scheidsrechters of spelleiders kunnen er géén wedstrijden plaatsvinden. Een goede wedstrijd hockey heeft goede arbitrage nodig en dat is juist waarvoor hockeyclub WMHC een arbitragecommissie in het leven heeft geroepen. De missie is heel simpel: de kwaliteit van de arbitrage te waarborgen, zodat eenieder op zijn of haar niveau een wedstrijd durft en kan fluiten op een zodanige manier dat beide teams hier profijt van hebben en plezier in het spel behouden.


WAT IS ARBITRAGE?

Arbitrage, ook wel bekend als scheidsen, is het begeleiden van een wedstrijd in goede banen op een sportieve, onpartijdige manier. Om dit goed te doen zijn er duidelijke afspraken tussen de scheidsen en de teams nodig. De belangrijkste afspraken zijn natuurlijk het navolgen van de spelregels, die op de website van de KNHB te vinden zijn. Op deze website zijn ook de briefings en andere tips te vinden die je kunnen helpen bij het fluiten. Heb je toch nog vragen over spelregels of wil je graag tips bij het fluiten? Mail dan naar  [email protected]

Binnen WMHC is er een scheidsrechterscommissie die zich bezighoudt met het aanwijzen van scheidsrechters op wedstrijden en het begeleiden van deze wedstrijden. Hierbij is het belangrijk dat de scheidsrechters zo goed mogelijk, naar zijn of haar eigen vermogen ingedeeld wordt en hierbij ondersteunt waar nodig. Dit alles op een plezierige manier om het plezier in het fluiten te verhogen. De doelstellingen van de scheidsrechterscommissie zijn dan ook als volgt: 

  • Een prettigere sfeer te scheppen bij de vereniging om te fluiten en gefloten te worden en de motivatie bij de scheidsrechters te verhogen.
  • Begeleiden.
  • Bij het begeleiden van scheidsrechters richten zij zich voornamelijk op de volgende zaken.
  • Positionering (het meelopen van de scheidsrechter).
  • Manier van fluiten (actieve beweging).
  • Durven te fluiten (er zijn).
  • Samenwerking tussen de scheidsrechters.
  • Voordeelregeling (flow of the game).


Gedurende het hele seizoen loopt de arbitragecommissie langs de velden om her en der te ondersteunen. Mocht je het moeilijk vinden en graag meer persoonlijke aandacht in het begeleiden kun je dit aangeven aan  [email protected]


STEENTJE BIJDRAGEN AAN DE CLUB

Omdat scheidsrechters zo belangrijk zijn verwacht WMHC van iedere speler dat hij of zij wedstrijden fluit. Dit vanaf de C-elftallen als spelleider voor de D8. Vanaf de B-elftallen als scheidsrechter. Om scheidsrechter te mogen zijn moet je een scheidsrechterskaart hebben. Het halen van een scheidsrechterskaart is daarom vanaf de B-teams verplicht. Op deze manier kunnen (en moeten) zij hun steentje bijdragen aan onze hockeyclub. 

Voor iedere wedstrijd zijn één (jongste jeugd) of twee scheidsrechters (elftallen en D8) nodig.

Bij de jongste jeugd hebben we het liever over een spelleider omdat het hier naast het zo goed mogelijk toepassen van de spelregels gaat om het begeleiden van de wedstrijd. Voor sommige wedstrijden worden door de Bond Bondsscheidsrechters aangewezen.


WAT ALS JE GEEN SCHEIDSRECHTERSKAART HEBT

De consequentie van het niet hebben van een scheidsrechterskaart is het niet mogen spelen van officiƫle wedstrijden. De enige uitzondering is als je pas in de A of in de senioren lid bent geworden, je hebt dan tot maximaal 1 jaar de tijd om een kaart te halen.


SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE EN WEDSTRIJDSECRETARIS

De scheidsrechters en spelleiders worden aangewezen door de scheidsrechterscommissie (junioren) en wedstrijdsecretaris (senioren). 

Bij de junioren wordt individuele spelers aangewezen, bij de senioren teams d.w.z. de aanvoerder. 

Ouders, senioren en vrijwilligers die zaterdag willen fluiten kunnen vooraf zelf aangeven wanneer, hoe vaak, en welk niveau.




MEER INFORMATIE

Wil je meer informatie stuur dan een berichtje naar: [email protected]

of kijk op:

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters


 
FAQ

Business partner

Business partner

Business partner


Business partner